Een aantal kilo afvallen, X dagen per week gaan sporten, stoppen met roken, meer tijd met familie en vrienden doorbrengen? Zullen we dit jaar gewoon eens stoppen met die ‘goede voornemens’ die we toch niet gaan halen?
Met een oliebol in mijn hand, sprak ik op oudejaarsavond iemand die me vertelde dat ze 2 januari echt zou gaan stoppen met roken. Ik hoop dat het haar lukt, maar weet ook zelf dat die goede voornemens maar wat moeilijk vol te houden zijn. Het is makkelijk om te zeggen dat je ‘morgen’ gaat beginnen met je goede voornemen, maar als je morgen wakker wordt is het gewoon weer ‘vandaag’. En op ‘vandaag’ is het ineens veel lastiger, en zijn er genoeg excuses om toch nog eventjes uit te stellen.
Er is veel geschreven over hoe je jouw goede voornemens toch kan volhouden, maar mij lijkt het helemaal geen slecht plan om het dit jaar gewoon eens heel anders aan te pakken. De tips die je overal op internet kan vinden zijn overigens hartstikke goed en zijn (o.a.) de volgende:
1. Haalbare doelen stellen
2. Niet te veel goede voornemens maken
3. Opschrijven van goede voornemens
4. Vertel het aan anderen/ zoek steun
5. Beloon jezelf.
6. Geef niet direct op.
Mooie tips, maar het lastige is dat ons gedrag bestaat uit bewust en gepland gedrag en onbewust en automatisch gedrag. Een groot deel van onze dagelijkse handelingen (volgens recent Amerikaans onderzoek wel 95%) zijn onbewust en automatisch. Dit gedrag wordt gestuurd door allerlei prikkels in het hier-en-nu. We doen de dingen die metéén goed voelen en vermijden de dingen die metéén vervelend voelen. De andere 5% is ons bewuste en geplande gedrag, in dit geval onze goede voornemens. En het lastige is nu net dat we met al die goede voornemens vaak iets moeten doen dat op dit moment vervelend voelt (dat taartje laten staan), om daar pas later iets voor terug te krijgen. We weten het maar al te goed, maar we doen het niet.
Mij lijkt het leuk om het dit jaar gewoon eens anders te proberen. Geen concrete doelen, maar juist een algemene visie. Geen groot masterplan, maar meer bewustzijn over de kleine stappen die je neemt. Klinkt vaag, maar ik zal het uitleggen.
1. Start met een ‘visie’ in plaats van een ‘voornemen’. Mijn voorstel is om in plaats van concrete voornemens (ik wil zoveel kilo afvallen / ik wil stoppen met roken etc.) meer een algemene – maar hele heldere visie – op jezelf voor dit jaar formuleren. Ik denk dan bijvoorbeeld aan iets als ‘ik leef een gezonde levensstijl’ óf ‘ik ben een niet-roker’. Een visie die bij jou past, opgeschreven in het ‘hier en nu’ en jou motiveert om op zoek te gaan naar een nieuwe levensstijl die bij JOU past.
2. Stel jezelf de komende dagen telkens één simpele vraag: ‘dat wat ik nu ga doen, draagt dat bij aan wie ik wil zijn of niet?’. In plaats van elke keer op die weegschaal te gaan staan om te kijken of er al een kilo’tje af is, worden hiermee korte termijnresultaten minder belangrijk, en verleg je de aandacht naar de keuzes die je elke dag maakt.
Ik beloof geen wonderen en weet niet of bovenstaande ook voor jou werkt. Wat ik wél weet is dat bovenstaande kan helpen om te zoeken naar een alternatief gedrag dat past bij de nieuwe visie die je voor jezelf hebt. Gedrag dat oude gewoontes kan vervangen en leiden tot een nieuwe levensstijl. Belangrijke veranderingen zijn namelijk niet voor even, maar voor altijd.
Succes met je goede voornemens, of zullen we zeggen, het ontdekken van jouw eigen visie?
Uiteraard wens ik jou van harte het allerbeste voor 2017!